NASI MINYAK


 
NASI MINYAK 


selamat petang dan salam adiladha..Alhamdulillah baru balik hantar anak asrama..sempat singgah semalam tidur kat kampong sempat juga pergi Lumut beli ikan bilis..macam kat Klang x jual..bukan apa suka beli kat Lumut ikan bilisnya masih baru banyak pilihan..
baru ada peluang nak kongsi2 juadah masa raya korban.jom tengok.baru pertama kali mencuba seronok Alhamdulillah menjadi..


Nasi Minyak Dari Dapur Azmah
~ Bahan2nya
7 cawan beras basmati ~ basuh rendam kejap dlm 10 minit
7 cwn air ~ boleh tmbh jika perlu
1/2 tin susu cair
1 senduk penuh margerin
3 senduk penuh minyak jagung
2 biji bawang besar ~ di blend
4 ulas bawang putih ~ di blend
sedikit halia ~ di blend
sedikit bahan tumis,bunga lawang,kulit kayu manis
1 kuib ayam
gula dn garam secukupnya
daun pandan
sedikit pewarna
~ Cara2nya
panaskan margerin,minyak jagung bubuh bahan blend,bhn penumis..di goreng spai wangi
bubuh air secukupnya..masukkan beras
bubuh susu,kuib,perasa dn daun pandan
bila nasi dah hampir masak bubuh pewarna
siap untuk di hidang..




wah suami puas hati katanya sedappp!!!


nie lah lauk yang paling keluarga suka terutama anak bujang saya x nak rendang yang lain..
rendang daging masak hitam juga pilihan anak-anak..


Rendang Daging Masak Hitam Dari Dapur Azmah
Bahannya #
1 kg daging
cili blend ~ ikut kepedasan sendiri
6 biji bawang besar ~ lg byk lg sedap
5 ulas bawang putih
sedikit halia
6 batang serai
semua bhn td di goreng dahulu dn blend
2 sudu teh rempah biji ( ketumbar )
2 sudu teh jintan manis
2 sudu teh jintan putih
rempah td di sangai dulu ~ blend kering
1 biji kelapa ~ utk kerisik
1 cawan santan pekat
1 cawan kisap manis ~ klu kurang warna tmbh lg
sedikit gula melaka@kabung
air asam secukupnya
garam dn perasa
Caranya #
1-potong daging dn basuh
2-klu suka perapkan daging dgn bahan2 semuanya ~ bhn blend selama 1 jam
3- panaskan kuali bubuh semua bahan tadi masak hingga daging lembut
4-bubuh kerisik,kicap,gula ,air asam,santan dn perasa
5 bila kuah tu agak pekat dh cukup perasanya tutup api..

RENDANG DAGING HITAM



perrggghh!!! masih dalam kuali nak tunggu kering sikit.



nie rupanya..

2 comments:

  1. salam kak..

    sedapnya makan nasi minyak dan rendang..gabungan yang mantap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. nasi minyak tu baru nak belajar guna beras basmati..rendang hitam kegemaran kami sekeluarga,setiap raya pasti buat,rendang tu x mudah basi,klu di perangat lg sedappp

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
  • DAPUR AZMAH © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes