KARI IKAN MAYONG

KARI IKAN MAYONG


Resepi Dari Dapur Azmah..

Bahan-bahannya
2 keping ikan mayong @ ikan duri bersaiz besar ~ di potong 2
2 paket kecil rempah kari ikan
1 sudu makan cili blend ~ kalau suka pedas boleh tambah
1 biji bawang besar ~ bersaiz besar
4 ulas bawang putih
sedikit halia
semua bahan tu ~ di tumbuk
1 kiub ikan bilis ~ kalau nak letak
santan pekat ~ dari sebelah biji kelapa
2 biji tomato ~ di belah
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu kecil halba
sedikit daun kari
garam,gula secukupnya
sayur ikut citarasa sendiri

Cara-caranya
ikan mayong di perap dengan asam jawa atau limau kasturi dalam 10 minit..pastu cuci dan ketepikan..
tumis semua bahan tumbuk sampai wangi,masukkan halba,daun kari..pastu masukkan cili blend dan rempah.
tumis rempah hingga garing..masukkan air asam,kiub ikan bilis,santan
bila santan dah mendidih bubuh ikan dan perasa secukupnya
akhir masukkan tomato..kacaukan sekejap..boleh tutup api..dah pun siap

kari kosong jer dah kehabisan sayur dalam peti ais..





0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
  • DAPUR AZMAH © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes