ROJAK MAMAK
Bahan Cucur
500 g tepung gandum1 sudu kecil soda
1 sudu kecil baking powder
1 biji telur
garam,air secukupnya
bancuhan tepung jangan cair nanti cucur leper
Cara-Caranya
satukan semua bahan,perap 1 jam baru lah di goreng
Bahan Kuah
300 g keledek ~ rebus dulu sampai empuk
1 senduk penuh cili blend
3 biji bawang besar ~ di blend
2 cawan kacang tanah ~ di goreng ~ di kisar halus
1 cawan gula merah
1 cawan gula
1 cawan air asam jawa
garam secukupnya
1/2 cawan minyak
Cara- Caranya
keledek di rebus pastu di blend..panaskan minyak tumis bawang dengan cili sampai garing
masukkan air asam,di ikuti gula,kacang dan garam secukupnya
kacau selalu kuah supaya tidak berkerak
boleh tambah air kalau kuah terlalu pekat
rasa lah masam,manis kuah,boleh di adjust ikut selera sendiri
Bahan Tambahan
telur ~ di rebus
taugeh ~ di celur
timun ~ potong memanjang
sengkuang ~ potong memanjang
tauhu ~ di goreng ~ potong ikut suka
emm...nampak sedap..terliur akak hehee.... akak tak pernah buat rojak tapi suka makan...satu hari nanti nak cuba juga.... tq resepinya...nanti cari je kat sini...
BalasPadamcuba lah kak..klu selera nor sedap lah..heheee..sama2 kasih.
BalasPadam