RESEPI IKAN PEKASAM

RESEPI IKAN PEKASAM

salam subuh buat kawan2..mula dulu x geti makan ikan pekasam,bila dan berkawan,dah rasa kesedapannya..mula lah tergoda,anak2 pun suka..maknya mula belajar cara membuatnya.


nie rupa proses ikan pekasam yang di gaul bahan perapam..

tengok camne dah rasa x sabar tunggu goreng..wow!!!!

jom tengok resepi:


CARA2 BUAT IKAN PEKASAM ~ Dari Dapur Azmah

BAHAN NYA

ikan ikut suka ~sy guna ikan talapia jer
asam keping
garam kasar
beras~basuh dn goreng tanpa minyak
sedikit gula merah~klu suka

CARA NYA
bersihkan ikan bubuh asam keping dn garam..gaul rata perapkan selama 2 atau 3 hari..boleh letak jer kat luar,tp sy letak dlm peti ais selama 3 hari
selepas tu goreng beras hingga kekuningan..blend beras td dn campur sedikit gula merah,air sikit kacau biar rata..dn gaulkan pd ikan yg telah di perap td..terus simpan semula ikan tu dlm peti ais...tunggu hingga 3 atau seminggu boleh lah di goreng.

RESEPI GORENG PEKASAM
BAHAN2NYA
bawang besar atau bawang merah kecil
cili api boleh juga campur cili merah
perahan air asam limau kasturi
CARA2NYA
ikan di goreng ~ ketepikan
goreng bwg dan cili sampai layu atau garing
masukkan ikan goreng tadi
hancur2kan bubuh perahan air asam
senang jer..


aduhaii berseleraaaaa!!!!!

penambah,penyedap selera makan dengan nasi panas2.pergghhhh!!!!

berbaloi,puas hati bila buat sendiri memandang anak lak suka..biasa saya buat ikan gelama,nie cuba ikan talapia..


3 comments:

  1. Akak pun dulu tak makan tapi suami makan. Lama lama terikut juga hehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul kak skrg nor dh jadi suka,tergoda..ikan pekasam penyedap seleraaaaa.

      Padam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
  • DAPUR AZMAH © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes