AYAM LEMAK CILI API

AYAM LEMAK CILI API

selamat petang semua..berselera makan hari ini..x payah lauk lain
masak kampong juga yang sedap..

Resepi; Ayam lemak cili api
Bahan2nya;
sebelah ekor ayam ~ di potong ikut suka
cili api ~ ikut pedas masing2
2 biji bwg besar
4 batang serai
kunyit hidup
semua bahan tu di blend
1 sd kecil serbuk lada hitam
1 kuib ayam
santan pekat
2 helai daun kunyit ~ di siat2
2 biji tomato ~ di belah
perasa, garam secukupnya
Cara2nya;
bersihkan ayam,satukan bhn blend dgn ayam
bubuh dalam periuk,kecutkan dahulu
bila ayam dh separuh masak,masukkan santan
bubuh serbuk lada hitam,kuib,garam secukupnya
bila dh mendidih,bubuh daun kunyit dn tomato
perasakan semua dah Ok padamkan api

# kacaukan santan selalu agar x pecah minyak #


kecutkan ayam dulu




siap untuk di hidang


4 comments:

  1. Balasan
    1. Alhamdulillah mmg sedap,berselera kak x sedar tambah nasi..aduhhhh.

      Padam
  2. cantik warnanya... macam cara mak akak masak, kecutkan dulu katanya..hehee

    BalasPadam
    Balasan
    1. lah kak guna kunyit hidup,tu nmpk cantik kaler kuahnya.

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
  • DAPUR AZMAH © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes