LEMAK TEMPOYAK PUCUK UBI CAMPUR PETAI

LEMAK TEMPOYAK PUCUK UBI CAMPUR PETAI

selamat menjamu selera..tentunya kawan2 seronok hari ini cuti banyak lah menu nak masak untuk keluarga..walau apa pun masak sendiri juga yang sedap..kalau malas sekali pun cuma sambal belacan dengan ikan goreng pun dah cukup laju kita makan dengan nasi panas2..lauk nie semalam 19/10/2013 saya buat..line slow sangat baru hari nie nak kongsi..masakan kampong..menu klasik.jommmm


LEMAK TEMPOYAK PUCUK UBI CAMPUR PETAI
SUMBER RESEPI: AZMAH TARMIZI
BAHAN2NYA:
1 ikat besar pucuk ubi ~ rebus letak gula dn garam
5 papan petai
1 mangkuk kecil udang ~ tmbh klu suka
cili api ikut pedas sendiri
sebiji bwg besar
sedikit kunyit hidup
3 batang serai
semua bahan tu di blend
2 senduk penuh tempoyak
2 helai daun kunyit ~ mayang halus
santan pekat
garam dn perasa
CARA2NYA
pucuk ubi yg di rebus di potong
satukan semua bhn blend,bubuh tempoyak
bubuh pucuk ubi,petai,udang santan di kacau rata
kacaukan selalu jangan santan pecah minyak
tambah perasa,bubuh daun kunyit
bila kuah dh pekat..tutup api

tengok dalam periuk dah rasa x sabar nak makan alahaiiii!!!!

aduhhhh!!!

anak perempuan siap hirup2 kuahnya..buat pedas sikit.

0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
  • DAPUR AZMAH © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes