POPIA GORENG

POPIA GORENG


Sumber Resepi Dari Blog ...
http://qaseyhoney.blogspot.com/2012/02/popia-goreng.html

Bahan-Bahannya
Inti popia
Kulit popia
Tepung gandum + air ~ untuk lekatkan popia

Inti..
Bahan-Bahannya
1 batang lobak merah
1 biji sengkuang ~ saiz sederhana
1/2 biji timun ~ di buang biji
garam secukupnya

Cara-Caranya
Keluarkan kulit popia dari peti sejuk beku dan di balut kain tuala basah ( supaya tidak kering )
Lobak merah,timun dan sengkuang di potong memanjang dan halus.
Semua bahan inti di tumis seketika dan di tambah sedikit garam.
Angkat..
Bila inti sudah sejuk boleh lah mula mengulung...
Setelah siap mengulung popia boleh lah di goreng...

Cara Mengoreng..
Pastikan minyak di panaskan terlebih dahulu...lagi satu pastikan minyak banyak dan di biarkan popia tu berenang - berenang kat dalam kuali...kemudian baru masukkan popia satu persatu..tapi jangan masukkan terlalu banyak..nanti lambat masak dan minyak akan menyejuk pula..goreng macam biasa dengan api sederhana..rajin balik- balikkan untuk warna yang sekata..bila dah agak kekuningan atau keemasan...angkat dan toskan...

Sos ~ ikut resepi saya sendiri

Bahan - Bahannya
1 senduk besar cili blend
1/2 senduk sos tomato
air,gula dan garam secukupnya

Cara - Caranya
Leburkan ( tak perlu di tumis ) semua bahan - bahan seperti cili blend,sos tomato.tambahkan air secukupnya
bila dah mendidih bubuh gula dan garam secukupnya...bila sos agak pekat..dah terasa semuanya..boleh lah tutupkan api..dah siap..mudah jer..








4 comments:

  1. sedap nyer popia, nak satu........piring pun cntik hihihi........

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah sedap juga lah lebih lg cicah dgn sos,selalu asyik beli jer klu nk mkn..

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
  • DAPUR AZMAH © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes