KUIH TEPUNG TALAM
Sumber resepi dari Dari Dapur Maisya
Lapisan Bawah
2 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula pasir
3 cawan santan cair ( dari 1/2 biji kelapa )
1 cawan air daun pandan
1 sudu kecil pewarna pandan
Cara-Caranya
1- masukkan tepung gandum dan gula ke dalam bekas
2- tuangkan air daun pandan..kacau rata
3- tuangkan santan cair..kacau hingga sebati
4- tambahkan pewarna
5- tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus dengan api sederhana selama 45 minit
* jika selepas masak,ada air bertakung atas kuih nie,buangkan air tu dulu sebelum di tuang lapisan bahagian atas pulak.*
Lapisan Atas
2 1/2 cawan santan pekat ( dari sebiji kelapa )
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
Cara- Caranya
1- masukkan tepung gandum dan garam ke dalam bekas
2- tuangkan santan pekat sedikit demi sedikit sehingga sebati
3- tuangkan atas lapisan bawah yang telah masak dan kukus lagi selama 15 minit
4- sejukkan sebelum di potong
Lapisan Bawah
2 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula pasir
3 cawan santan cair ( dari 1/2 biji kelapa )
1 cawan air daun pandan
1 sudu kecil pewarna pandan
Cara-Caranya
1- masukkan tepung gandum dan gula ke dalam bekas
2- tuangkan air daun pandan..kacau rata
3- tuangkan santan cair..kacau hingga sebati
4- tambahkan pewarna
5- tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus dengan api sederhana selama 45 minit
* jika selepas masak,ada air bertakung atas kuih nie,buangkan air tu dulu sebelum di tuang lapisan bahagian atas pulak.*
Lapisan Atas
2 1/2 cawan santan pekat ( dari sebiji kelapa )
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
Cara- Caranya
1- masukkan tepung gandum dan garam ke dalam bekas
2- tuangkan santan pekat sedikit demi sedikit sehingga sebati
3- tuangkan atas lapisan bawah yang telah masak dan kukus lagi selama 15 minit
4- sejukkan sebelum di potong
sedap ni....rajinnya....
BalasPadamcantik blog sekarang...hee
Kak kuih nie fav kami sekeluarga lebih lagi tepung talam pandan..laa anak yg buat cantikkan blog maknya..heheee
Padam