KUIH SERIMUKA
Sumber resepi Dari Blog Rohaisha
Bahan- Bahan
Bahan Lapisan Bawah
300 gm beras pulut..cuci rendam 1 jam
2 cawan santan
sedikit garam
Cara Menyediakan
1-Tapiskan / toskan beras pulut,kemudian griskan loyang dengan minyak..gaulkan sebati beras pulut bersama garam dan santan..( ukuran santan hendak lah separas dengan beras pulut )
2- Masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit
Bahan Lapisan Atas
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 cawan santan pekat
1 cawan gula
1 biji telur ( resepi asal x letak telur )
2 sudu besar jus pandan
1 sudu teh pewarna hijau
1/2 sudu kecil garam
Cara Menyediakan
1- Satukan kesemua bahan dan blendkan ( saya kacau guna whisk je )
2- Angkat pulut yang di kukus tadi dan kacau alih..kemudian alihkan ke dalam loyang yang berukuran 8" yang di alas dengan plastik
3- Tekan-tekankan pulut agar padat..carikkan sedikit permukaan pulut dengan mengunakan garfu
4- Tuangkan adunan yang di blend tadi ke atas pulut..kemudian tutup dengan foil
5- Kukuskan selama 40 atau 45 minit
6- Biarkan sejuk baru di potong
Bahan- Bahan
Bahan Lapisan Bawah
300 gm beras pulut..cuci rendam 1 jam
2 cawan santan
sedikit garam
Cara Menyediakan
1-Tapiskan / toskan beras pulut,kemudian griskan loyang dengan minyak..gaulkan sebati beras pulut bersama garam dan santan..( ukuran santan hendak lah separas dengan beras pulut )
2- Masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit
Bahan Lapisan Atas
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 cawan santan pekat
1 cawan gula
1 biji telur ( resepi asal x letak telur )
2 sudu besar jus pandan
1 sudu teh pewarna hijau
1/2 sudu kecil garam
Cara Menyediakan
1- Satukan kesemua bahan dan blendkan ( saya kacau guna whisk je )
2- Angkat pulut yang di kukus tadi dan kacau alih..kemudian alihkan ke dalam loyang yang berukuran 8" yang di alas dengan plastik
3- Tekan-tekankan pulut agar padat..carikkan sedikit permukaan pulut dengan mengunakan garfu
4- Tuangkan adunan yang di blend tadi ke atas pulut..kemudian tutup dengan foil
5- Kukuskan selama 40 atau 45 minit
6- Biarkan sejuk baru di potong
0 comments:
Catat Ulasan