ROJAK MAMAK

ROJAK MAMAK




Bahan Cucur
500 g tepung gandum
1 sudu kecil soda
1 sudu kecil baking powder
1 biji telur
garam,air secukupnya
bancuhan tepung jangan cair nanti cucur leper


Cara-Caranya
 satukan semua bahan,perap 1 jam baru lah di goreng

Bahan Kuah
300 g keledek ~ rebus dulu sampai empuk
1 senduk penuh cili blend
3 biji bawang besar ~ di blend
2 cawan kacang tanah ~ di goreng ~ di kisar halus
1 cawan gula merah
1 cawan gula
1 cawan air asam jawa
garam secukupnya
1/2 cawan minyak

Cara- Caranya
keledek di rebus pastu di blend..panaskan minyak tumis bawang dengan cili sampai garing
masukkan air asam,di ikuti gula,kacang dan garam secukupnya
kacau selalu kuah supaya tidak berkerak
boleh tambah air kalau kuah terlalu pekat
rasa lah masam,manis kuah,boleh di adjust ikut selera sendiri

Bahan Tambahan
telur ~ di rebus
taugeh ~ di celur
timun ~ potong memanjang
sengkuang ~ potong memanjang
tauhu ~ di goreng ~ potong ikut suka






2 comments:

  1. emm...nampak sedap..terliur akak hehee.... akak tak pernah buat rojak tapi suka makan...satu hari nanti nak cuba juga.... tq resepinya...nanti cari je kat sini...

    BalasPadam
  2. cuba lah kak..klu selera nor sedap lah..heheee..sama2 kasih.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
  • DAPUR AZMAH © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes