BROWNIES KUKUS KEJU

BROWNIES KUKUS KEJU

Resepi Dari Dapur Azmah

Bahan Kek
200g gula aising
130g tepung gandum
50g serbuk koko
1/2 sudu teh baking powder
3 bahan tadi di ayak bersama
170g minyak masak
120g coklat masakan ~ di cincang
50g susu pekat manis
10g ovallate
5 biji telur ~ gred A
1/2 sudu teh emulco coklat
1/2 teh esen vanila

Bahan Kek Keju
500g krim keju
130g gula aising
4 biji telur ~ gred A

Cara-Caranya
sediakan pengukus dan isikan air 1/4 penuh.jerangkan hingga mendidih
griskan acuan 4 segi berukuran 8 x 8 inci.lapik dengan kertas serap minyak
masak coklat masakan secara double-boiler.apabila cair masukkan minyak masak dan digaul sebati sejukkan
satukan telur,gula aising dan ovallate dalam mangkuk adunan.pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu selama 10 minit
masukkan bahan-bahan yang di ayak sedikit-sedikit sambil di kacau berselang-seli dengan adunan coklat masakan tadi
kemudian masukkan susu pekat manis,emulco coklat dan esen vanila.gaul hingga sebati
tuangkan adunan dalam acuan 8x8 inci.kukus selama 20 minit hingga masak

Kek Keju
pukul krim keju dan gula aising hingga kembang.masukkan telur di pukul lagi hingga sebati
tuangkan adunan krim keju atas kek coklat yang sudah tadi.
tutup acuan kek dengan kertas aluminium foil atau kain putih supaya air wap tidak menitik.
kukus semula selama 30 minit..gunakan api besar..

Tip.
sejukkan kek pada suhu bilik sebelum di masukkan dalam peti sejuk selama beberapa jam
krim keju @ cream cheese boleh di beli di pasar raya atau kedai bakeri









2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
  • DAPUR AZMAH © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes