KUIH KARIPAP MINYAK

KUIH KARIPAP MINYAK



Resepi ~ Maizura ( Rakan FB ) ~ terima kasih kongsi resepi kulit karipap yang rangup dan garing..sedappp!!!

Bahan Doh
1/2 kg tepung gandum
sedikit garam di gaul bersama
1/2 cawan minyak
air sejuk dalam peti ais secukupnya

Cara-Caranya
panaskan minyak dahulu
dah panas tuangkan dalam tepung campur garam sekali
gaul guna senduk kayu hingga rata
masukkan sedikit-sedikit air sejuk,gaulkan
uli sehingga menjadi doh yang tidak lekat pada tangan
canai dan guna acuan,isikan inti sekali
buat sampai habis
goreng hingga kekuningan
angkat dan toskan
# kalau nak enak tambahkan 1 sudu besar planta dalam minyak #

Bahan Inti Karipap
Resepi ~ Dari Dapur Azmah

Bahan-Bahannya
1 mangkuk besar kentang ~ potong dadu
1 mangkuk kecil daging kisar ~ ramly
2 biji bawang besar ~ di tumbuk & di blend
4 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan cili blend
sedikit daun kari
gula,garam dan air secukupnya

Cara- Caranya
cuci kentang dan toskan,tumis bahan tumbuk hingga garing
masukkan cili,rempah di tumis seketika
masukkan daging kisar di kacau seketika
baru masukkan kentang,daun kari
masak sampai kentang empuk,boleh tambah air jika kentang masih x lembut
bubuh gula dan garam secukupnya..kalau perasa semua dah ok..boleh padam api.








2 comments:

  1. karipap nak cari yg betul2 sedap kat luar memang susah... kena wat sendiri baru puas hati kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. setuju kak,puas hati klu buat sendiri lebih lagi tengok suami dn anak mkn berulang-kali..

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
  • DAPUR AZMAH © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes