DAGING MASAK KURMA

DAGING MASAK KURMA




Daging Masak Kurma ~ Dari Dapur Azmah Tarmizi.
Bahan2nya
500 gm daging ~ potong klu suka rebus dulu,ambil air rebusan
2 biji bwg besar
5 ulas bwg putih
sedikit halia
bhn td di tumbuk / blend
2 bungkus paket kecil rempah kurma
2 sd mkn rempah kari daging
1 sd kecil serbuk lada hitam
1 sd mkn kacang tumbuk @ goreng dulu.
santan pekat ~ agak2 jer
kulit kayu manis dn bunga lawang
kentang ~ ikut suka nk bubuh byk mana
hiasan ~ cili merah dn tomato
garam dan perasa
Cara2nya
rebus daging dulu spai lembut ambil airnya bubuh dlm kelapa dn blend
tumis bhn2 tumbuk dn kulit kayu manis,bunga lawang spai wangi
masukkan 2 rempah tadi di ikuti serbuk lada hitam,biarkan seketika
masukkan santan,daging kentang,biarkan kuah mendidih dan perasa semua dah Ok
akhir bubuh kacang,tomato dn cili..kacau2 tutup api.




4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
  • DAPUR AZMAH © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes